Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Bűneim bocsánata - életképek
  2014-08-25 14:40:31, hétfő
 
   
  Valamikor régen több mint hatvan éve velem esett meg a szégyenletes eset.
Elsős voltam. Az osztályban volt egy nagyon szegény kislány, akivel az első találkozásunkkor összebarátkoztunk. Jól megértettük egymást sokat beszélgettünk iskolába és hazafelé menet. Akkoriban az úton csatlakoztunk egymáshoz, mire oda értünk kisebb csoportot alkottunk. Fiatal tanító nénit kaptunk. Csodáltuk szép haját, jó alakját és divatos ruháit. Egyszer kilestük a férjét és megállapítottunk egyáltalán nem való hozzá, mert csúnyának találtuk. Persze ennek nem adtunk hangot, hiszen szerettük a tanító nénit és vigyáztunk nehogy megbántsuk. Valaki az osztályban költött egy kis dalocskát, ami így szólt ,,tanító néni gyönyörű szép, virágok nyílnak, amerre lép. Fekete göndör dús haja, olyan, mint egy hajas baba". Egyik nap elénekeltük neki, amikor az osztályba lépett. Nagyon meghatódott, mosolygott, köszönte, hogy milyen kedvesek vagyunk, de megjegyezte egy kicsit eltúlozzuk a dolgot. Azt hiszem ő is szeretett bennünket. Már az első osztály vége felé jártunk, közeledett a pedagógus nap. Nem messze tőlünk lakott egy kertész, akinek gyönyörű rózsakertje volt. Szüleim virágot tőle vásároltak.
Édesanyám a jeles napra rendelt nála egy rózsacsokrot, amiért be kellett volna mennem az iskolába menet. De, közbe jött egy kis gikszer, így a virágcsokor ott maradt.
Említettem a kis barátnőmnek, hogy az ünnepre milyen virággal készülök. Ők nagyon szegények voltak, nem volt pénzük virágra. Aranka elmondta, hogy visz ő is virágot, de előbb el kell menni érte a temetőbe, már ki is nézte magának, olyan nagyon szép. Ha van kedvem nézzem meg.
Nem volt ellenemre a dolog vele mentem. Két temető közelében laktunk, sokszor vitt oda bennünket a kíváncsiság, de erről nem beszéltünk senkinek.
Van még két történetem, ezekről a kiruccanásokról, talán később azt is elmesélem.
Szóval Aranka egy friss sírról elvette a kiválasztott virágot, a celofánnal becsomagolt csokrot. Éppen az mellett volt egy csodálatos szép nagy fehér rózsacsokor, fénylő fehér szalaggal, arany rojttal és szép díszített betűkkel. Úgy döntöttem én meg azt adom a tanító néninek, a pénzt, meg a kis barátnőmnek adtam, tegye a titkos dobozába, amiben gyűjtötte régóta a filléreket és vegyen majd rajta Pajtás töltőtollat magának, mire másodikba megyünk. Többször adtam neki a bocskorszíjra kapott pénzemből, hogy teljen a doboz. Az ötletet tett követte. Virágainkkal megpakolva, kislisszoltunk a sírhoz közeli hátsó kapun. Az úton senki nem kérdezte meg tőlünk, hova megyünk a nagy csokrokkal.
Az osztályba érve mi is beálltunk a sorba, köszönteni a tanító nénit. Mindenki kapott puszit, csak én nem, pedig az én csokrom volt a legnagyobb és legszebb.
Este az udvaron játszottam, mikor látogatóba érkezett hozzánk a tanító néni, kezében csomagolópapírba elrejtve a keréknyi nagyságú csokorral. Éreztem, nagy a baj. Volt az udvaron egy óriás eperfánk, felmásztam rá. Anyám többször szólítgatott, de mint egy beteg veréb gubbasztottam az ágak között meg sem mukkantam csak pityeregtem, mint egy árva madár. Amint a tanító néni elment, édesanyám keresni kezdett. Sötétedett, féltem és fáztam végül leszóltam. Édesanyám remegő hangon könyörgött, ,,gyere le kislányom, nem bántalak". Na, erre még jobban megijedtem, de mégis lemásztam. Hanem amint földet ért a lábam, akkora pofont kaptam, hogy ma is megemlegetem. A fülembe cseng ma is édesanyám síró hangja, - mikor a történet eszembe jut-, ahogyan azt kiáltotta: ,,...nesze, neked, szeretettel utolsó utadra"...
Ez volt a szalagra írva, amit a tanító néni visszahozott. Nem olvastuk el, mit üzentek a díszes betűkkel a távozónak... Lehet, nem is tudtuk volna, a cirádás betűket nem tanultuk.
Vacsora után sokáig ültünk az asztalnál megbeszéltük az esetet. Elmondták a szüleim, mekkora nagy az én bűnöm. Kegyeletet sértettem, elloptam a virágot a sírról, ráadásul még hazudtam is, amikor édesanyám megkérdezte, milyen volt a kertész néni rózsája. Azt feleltem nagyon szép volt és örült a tanító néni, meg is puszilt érte. Ami mindennél jobban fájt az édesapám nem szólt mellettem egy szót sem, pedig ő mindig, mindenben a védelmemre kelt. Ez volt az első igazi pofon az életemben. Sokáig sírtam, azon az estén nem vigasztalt senki.
Másnap nem mentem iskolába, édesanyám elment a kertészhez az ott maradt virágért és a pincéből felhozta a sírcsokrot, úgy indultunk el együtt a temetőbe. De, nem ám a sírhoz mentünk, hanem a temető csősz házához, ahol el kellett mesélnem, honnan loptam el a virágot és azt is, most bocsánatot szeretnék kérni a sírban fekvő lévőtől, mert nagy bűnt követtem el ellene. Ráadásul meg kellett kérnem a csősz bácsit, kísérjen el bennünket, hogy a lopott csokrot visszategyem. Anyám is letette a kertész rózsáját. Rettentően szégyelltem magam ez sokkal jobban fájt a pofonnál. Talán ez az eset is hozzájárult, hogy ritkultak a titkos temetői látogatásaink. Már csak egy temetői bűnöm maradt, ami talán morbidabb véget ért.
No, de még evvel nem ért véget a történet. Abban az évben jártam hittanra, kevesen voltunk, összesen hatan és papnak is el kellett mondanom. A pap bácsi egész délután az én bűnömről beszélt, arról, hogy miután meggyónom a bűneimet Isten megbocsát, mert tudja, hogy soha többet nem követek el hasonlót.
Igaza volt, nem vált belőlem bűnismétlő, de soha többé nem mondhattam el, hogy nem hazudtam és nem loptam, az én szótáramból már csak így hangozhat el a mondat: nem szoktam hazudni és lopni. Mekkora a különbség azt csak én érzem igazán, pedig tudom, mindenki megbocsátott csak én nem tudtam magamnak.

Lélek Sándorné
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megállapítottunk, csomagolópapírba, találkozásunkkor, kiruccanásokról, kislisszoltunk, csatlakoztunk, bocskorszíjra, beszélgettünk, gubbasztottam, látogatásaink, megbeszéltük, kiválasztott, virágainkkal, rózsacsokrot, megemlegetem, szólítgatott, visszahozott, megbocsátott, visszategyem, szégyenletes, meghatódott, rózsakertje, megkérdezte, virágcsokor, szeretettel, rózsacsokor, becsomagolt, elénekeltük, megjegyezte, pityeregtem, kíváncsiság, szótáramból, szégyelltem, barátnőmnek, hozzájárult, töltőtollat, szégyenletes eset, osztályban volt, nagyon szegény, első találkozásunkkor, úton csatlakoztunk, tanító nénit, osztályban költött, hajas baba”, osztályba lépett, kicsit eltúlozzuk, első osztály, jeles napra, iskolába menet, ünnepre milyen, dolog vele, friss sírról, Szóval Aranka, Lélek Sándorné,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti kép  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Adakozás  Png csokor  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Png virág  Bertolt Brecht -től idézet  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A Megváltó szolgálatában  210 éve született a SZÓZAT meg...  Popper Péter szavai  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó éjszakát  Radikális szeretet  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Png férfi  Idő  Nagyi telefonál  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Mai harmónia kártyám  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Png nő  Albert Einstein gondolata  Az igazi szeretetért rendszeri...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Őrizkednünk kell...  Png nő  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Julian Brass gondolata  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Sose bánj semmit  Adakozás  Bertolt Brecht -től idézet  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Gonosz démon-álarc  Nagyon különös  Lóhere  Adakozás  Éretlen vers  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Nem számIt  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Png ház  Png telefon  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png férfi  Nem tudhatod  George Byron - Ahogy itt jár -...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Reggel van  Facebookon kaptam  Png férfi  Bertolt Brecht -től idézet  Szabolcska Mihály – Ákác...  Mai harmónia kártyám  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png férfi  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Annuska bar...  A kételkedés kezelése  Varga János Veniam - Fontos sz...  Kerüld el az evangélium örömén...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Soha ne kedvezz...  A televizió nem a kultúrát kép...  Éretlen vers  Alázat  Nem tudhatod  A boldog családok mind hasonló... 
Bejegyzés Címkék
szégyenletes eset, osztályban volt, nagyon szegény, első találkozásunkkor, úton csatlakoztunk, tanító nénit, osztályban költött, hajas baba&#8221, osztályba lépett, kicsit eltúlozzuk, első osztály, jeles napra, iskolába menet, ünnepre milyen, dolog vele, friss sírról, kiválasztott virágot, celofánnal becsomagolt, mellett volt, csodálatos szép, tanító néninek, titkos dobozába, bocskorszíjra kapott, ötletet tett, sírhoz közeli, úton senki, nagy csokrokkal, osztályba érve, udvaron játszottam, tanító néni, keréknyi nagyságú, óriás eperfánk, beteg veréb, ágak között, árva madár, fülembe cseng, történet eszembe, szalagra írva, díszes betűkkel, cirádás betűket, asztalnál megbeszéltük, kertész néni, védelmemre kelt, első igazi, pincéből felhozta, sírhoz mentünk, temető csősz, sírban fekvő, csősz bácsit, lopott csokrot, kertész rózsáját, titkos temetői, temetői bűnöm, évben jártam, bűneimet Isten, megállapítottunk, csomagolópapírba, találkozásunkkor, kiruccanásokról, kislisszoltunk, csatlakoztunk, bocskorszíjra, beszélgettünk, gubbasztottam, látogatásaink, megbeszéltük, kiválasztott, virágainkkal, rózsacsokrot, megemlegetem, szólítgatott, visszahozott, megbocsátott, visszategyem, szégyenletes, meghatódott, rózsakertje, megkérdezte, virágcsokor, szeretettel, rózsacsokor, becsomagolt, elénekeltük, megjegyezte, pityeregtem, kíváncsiság, szótáramból, szégyelltem, barátnőmnek, hozzájárult, töltőtollat, megértettük, megbántsuk, bűnismétlő, mondhattam, osztályban, említettem, felmásztam, celofánnal, köszönteni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 42 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1813
  • e Hét: 10458
  • e Hónap: 16830
  • e Év: 67621
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.